Kwaliteit van infrarood panelen : “Het ware verhaal”

over het kaf en het koren…

Langzaam maar zeker dringt het door: infrarood verwarming is de energiezuinige en duurzame verwarming van de toekomst.

Het is een markt die in opkomst is. En wat gebeurt er in een nieuwe markt? Er komt kaf tussen het koren

kaf

 • Infrarood panelen van superieure kwaliteit worden gekopieerd en in de markt gezet als een concurrerend product. Dat de kwaliteit — lees opbrengst — van deze infrarood panelen een stuk minder is, zie je er aan de buitenkant niet aan af. Maar het is hetzelfde als wat gebeurt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 • Nieuwkomers en cowboys meten zich het jasje van infrarood verwarmingsspecialist aan en vullen op hun manier de gaten in de markt. Vervolgens schieten met mooie verkooppraatjes opgesmukte websites als paddenstoelen uit de grond. Prikkelende prijzen verleiden je hier je infrarood panelen te kopen.

Onafhankelijk warenonderzoek ontbreekt nog t.a.v. kwaliteit van infrarood panelen

Op basis van een onafhankelijk warenonderzoek kun je producten goed met elkaar vergelijken en je keus maken. Het is jammer dat er voor infrarood panelen nog niet zo’n onderzoek beschikbaar is. Het is nu vooral een kwestie van vertrouwen in de leverancier. Waarom je op onze infrarood panelen kunt bouwen lees je verderop in dit artikel. Eerst vertel ik je iets over de goedkope panelen.

Waarom zo’n goedkoop infrarood paneel niet energiezuinig is

 • Te lage oppervlaktetemperatuur van de panelen (lager dan 90° C). Dit maakt van het paneel een gewoon elektrisch verwarmingselement. Er is geen sprake van infrarode straling.
 • Dit is ook het geval bij de zogenaamde hybride panelen: een combinatie van convectiewarmte en infrarode straling.
 • Eveneens bij infrarood panelen die een extra laag hebben aan de onderkant. Deze laag remt de warmteoverdracht af. Daardoor ontstaat een te lage oppervlaktetemperatuur.
 • Meerdere kleinere verwarmingselementen in een paneel. Onderling verbonden door kwetsbare bedrading. Gevolg is onderhoud en een kortere levensduur.
 • Een te dun element met te weinig isolatie- en reflectiemateriaal aan de bovenzijde van het paneel. Dit geeft onnodig warmteverlies en kans op verkleuringen aan de wand of het plafond.
 • De garantie die je krijgt op de panelen heeft betrekking op de werking, maar niet op de energiezuinigheid.

Goedkoop wordt duurkoop

Sneu, maar al deze voorbeelden staan garant voor een belangrijk hoger energieverbruik tot wel meer dan 100%. En zo blijken de op het oog flitsende panelen een investering waar je alleen maar spijt van krijgt.

De infrarood panelen van Econoord: het hoogwaardige koren!

Econoord maakt gebruik van TOP-rendement infrarood panelen van Ecora, momenteel de meest geavanceerde, best presterende panelen op de markt!

WIJ HEBBEN ZE!!!!!!

De ontwikkelingen in de wereld van infraroodpanelen staan niet stil. Inmiddels heeft Econoord de beschikking over de meest geavanceerde TOP-rendement infraroodpanelen die gemiddeld een 10° C hogere oppervlaktetemperatuur halen.

Op onze infrarood panelen kun je bouwen.

 • De paneelbouwers van Ecora hebben meer dan 23 jaar ervaring.
 • De samenstelling van de juiste grondstoffenmix voor het verwarmingselement (het hart van het paneel) is door de jaren heen steeds verder verbeterd.
 • Deze samenstelling zorgt afhankelijk van de spanning in het elektriciteitsnet (220-240 Volt) voor een hoge ongevaarlijke oppervlaktetemperatuur(90° tot soms 130° Celcius).
 • Door de ruwe oppervlakte(bezand) van het paneel wordt de warmtestraling met 5% verhoogd.
 • Door het vermijden van extra lagen aan de stralingskant en een goede isolatie aan de andere kant is het energieverlies beperkt tot 5% (1 kWh input geeft 0,95 kWh output).

Oppervlaktetemperatuur infrarood panelen bepaalt het rendement.

Met name de oppervlaktetemperatuur is zeer bepalend voor het rendement volgens het principe van de Stefan Boltzmann regel.
Voor de infrarood panelen van Econoord betekent dit in de praktijk: een 8° Celcius hogere oppervlaktetemperatuur van het paneel geeft een extra warmtestraling van 36% bij hetzelfde energieverbruik.

Verwarmen met IR-panelen

IR-panelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Dit in tegenstelling tot ‘gewone’ verwarming die de lucht verwarmt (convectieverwarming). Hierdoor is het in principe mogelijk om met IR-panelen bij een lagere luchttemperatuur hetzelfde niveau van comfort te bereiken. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage luchttemperatuur.

ecora-schema-strop_en

Met infraroodpanelen kun je de thermostaat in huis enkele graden lager zetten, terwijl je alleen de plek waar je bent, verwarmt met een IR-paneel. Dit levert energiebesparing op als de hoeveelheid energie die je bespaart door een lagere thermostaat groter is dan de energie die je gebruikt met je IR-paneel.

Hier zijn wel grenzen aan: de meeste mensen vinden een temperatuurverschil van meer dan 5 graden zeer oncomfortabel. Je hebt dus een bepaalde basistemperatuur nodig. Als er geen andere verwarmingsbronnen zijn, moeten de IR-panelen in huis voor die basistemperatuur zorgen. Dat is in de meeste “oude” huizen niet efficiënt en niet milieuvriendelijk.

IR-panelen milieuvriendelijke keuze in bijna energieneutrale woningen…

Een andere uitzondering is gebruik van elektrische IR-panelen in bijna energieneutrale woningen. Deze huizen hebben zo’n goede isolatie dat weinig warmte nodig is voor de verwarming. Hier zijn IR-panelen in combinatie met een warmtepompboiler voor warm water een voordelig en duurzaam alternatief voor gas.

… of als bijverwarming

Als bijverwarming zijn de mogelijkheden voor IR-panelen groter dan als hoofdverwarming. Met IR-panelen kun je in ruimtes die je kort, of maar af en toe, gebruikt alleen stralingswarmte aanzetten op het moment dat je er bent (bijvoorbeeld een badkamer, werkkamer of zolder). Daardoor is er al snel milieuwinst en kostenbesparing. Je kunt IR-panelen ook gebruiken als plaatselijke bijverwarming voor extra comfort, bijvoorbeeld in een zithoek. Als de thermostaat daardoor een paar graden lager kan, bespaar je als snel op je totale energiegebruik.

Voordelen van verwarmen met IR-panelen

 • Verwarmen met IR-panelen heeft de volgende voordelen vergeleken met verwarming door een cv-ketel met radiatoren:
 • De panelen geven snel warmte en de warmte straling is direct voelbaar.
 • De lucht is minder droog. Doordat de luchttemperatuur lager kan worden ingesteld is de luchtvochtigheid hoger.
 • De voelbare stralingswarmte van IR-panelen is aangenaam, vergelijkbaar met zonnestraling (maar zonder schadelijke UV-straling).
 • Doordat er minder luchtcirculatie is, krijgt huisstofmijt minder kans.
 • Nauwelijks onderhoudskosten
 • Eenvoudige installatie
 • Temperatuur makkelijk per vertrek te regelen
 • Te gebruiken als hoofd- en bijverwarming
 • Lage energierekening
  Gasaansluiting overbodig
 • Perfect in combinatie met zonnepanelen

Onze lijnen staan open voor contact:

info@econoord.nl

www.econoord.nl

06-80077720